Smoothies mají jistě spoustu zdravotních benefitů a díky vitamínům a minerálním látkám mohou být i cennou součástí jídelníčku. Pokud jde ale o hubnutí, je potřeba dodržovat určitá pravidla, aby vám na cestě za štíhlejší postavou nebyly spíše nepřítelem. Na co dávat pozor, jaké druhy ovoce a zeleniny jsou vhodné na hubnutí a s jakými triky se nejčastěji setkáte u výrobců kupovaných smoothies?
Hlídejte si množství
Ovocná smoothies konzumujte spíše v dopoledních hodinách a určitě si hlídejte množství přidaného ovoce. Ač se to nemusí zdát, může obsahovat poměrně vysoký podíl cukru. Mezi nejvíce zrádné druhy ovoce patří například banány a hrozny. Denně vypijte maximálně 200 – 300 ml ovocných smoothies.
Smoothies jsou vhodná také před nebo po sportovním výkonu, jedná se o velmi rychlý zdroj energie, který ale nezasytí na příliš dlouhou dobu.
Dejte šanci zeleninovému smoothie
Pokud chcete svému tělu dopřát zdroj vitaminů a minerálních látek, ale současně se vyhnout navyšování cukrů v jídelníčku, zvolte zeleninové low carb smoothie. To vás nejen zasytí, ale bez výčitek si jej můžete dopřát i v odpoledních hodinách.
Ovoce a zelenina pro štíhlou linii
Které druhy ovoce a zeleniny jsou nejvhodnější na smoothies a mají nízký obsah sacharidů?
AVOKÁDO (cca 1,4 g sacharidů na 100 g) – je opravdu ovoce. Obsahuje vysoký podíl zdravých tuků a minimum sacharidů.
JAHODY (cca 6,7 g sacharidů na 100 g) – jsou plné vitamínu C, draslíku i vlákniny.
GRAPEFRUIT ČERVENÝ (cca 8,2 g sacharidů na 100 g) – možná jste slyšeli o „grapefruitové dietě“. Tato dieta funguje tak, že se před každým jídlem zasytíte půlkou grapefruitu a díky tomu nebudete cítit takový hlad. Běžného jídla tedy sníte méně a snížíte si tak celkový energetický příjem.
BORŮVKY (cca 8,9 g sacharidů na 100 g) – jsou plné antioxidantů, vitamínů a vlákniny. Příznivě působí na nervovou soustavu a údajně také zlepšují paměť.
ANANAS (cca 10,6 g sacharidů na 100 g) – je bohatý na vitamín C, snižuje nadýmání a podporuje trávení. I to je důvod, proč se zejména při grilování podává v kombinaci s masem.
ŠPENÁT (cca 1,7 g sacharidů na 100 g) - je významným zdrojem antioxidantů a zpomaluje stárnutí pokožky.
BROKOLICE (cca 2 g sacharidů na 100 g) - je bohatá na vitamin C, E, B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákninu. Nové studie dokazují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
CELER BULVOVÝ (cca 2,6 g sacharidů na 100 g) – má protizánětlivé účinky, prospívá cévám, snižuje cholesterol a pomáhá při zácpě. Šťáva z celeru chrání ledviny i žlučník před tvorbou kamenů.
CELER ŘAPÍKATÝ ( cca 0,7 g sacharidů na 100 g) - je doslova vitamínovou bombou. Listy obsahují dokonce více vitamínu C než citrony, je skvělým zásobníkem vitamínu B, který se podílí na zdraví nehtů a vlasů, ale i na klidu nervů. Z dalších důležitých vitamínů je v něm zastoupen vitamín A, K a E. Nejvýznamnějšími minerály jsou jód, zinek, vápník, sodík, železo, chrom, draslík a hořčík. Celer obsahuje také fytochemikálie, které stimulují tvorbu bílých krvinek, a působí tak preventivně proti rakovině a dalším nemocem.
Pozor na reklamní slogany
S jakými lákavými pojmy, které mohou být mnohdy zavádějící, se na etiketách kupovaných smoothies nejčastěji setkáte a co za nimi vlastně skrývá?
„S nízkým obsahem kalorií“
Velmi známý marketingový slogan. Dejte si ale pozor, na jaké množství se vztahuje. Mnohdy se týká jedné porce, nikoliv celého nápoje. Jak ukládá potravinářská legislativa, obsah energie pro splnění tohoto tvrzení musí být do 20 kcal na 100 ml. Například v případě pomerančového džusu se tento marketingový slogan týká porce menší než 50 ml.
„S přídavkem vlákniny“
Jak je známo, smoothies se na rozdíl od džusů vyrábí z celého ovoce nebo zeleniny. Ty jsou samy o sobě velmi bohatými zdroji vlákniny, která je obsažena v dužině nebo slupkách. Není tedy nutné další vlákninu do výrobku přidávat a mnohdy se jedná o pouhý marketingový tah. Ve skutečnosti je do výrobku přidáno jen nepatrné množství, které ale na její celkový obsah již nemá zásadní vliv.
„Bez přidaného cukru/ bez přídavku cukrů“
Do výrobku nemusí být sice přidaný cukr, ale množství přirozeně se vyskytujících cukrů obsažené například v jablečném či jiném koncentrátu bývá zpravidla velmi vysoké. Potom je tedy důležité sledovat množství cukrů uvedených v tabulce výživových údajů. Doporučujeme nepřekračovat hodnotu 10 g sacharidů na 100 g, abychom zbytečně „nepřeslazovali“ organismus.
“Splňuje denní doporučené množství ovoce/ vitaminů a živin“
Časté znění u výživových doporučení, ovšem příjem těchto živin a vitamínů odborníci doporučují spíše z čerstvých, nijak nezpracovaných plodů. Tím je myšleno, že smoothie by mělo být vyrobeno z čerstvého a z tzv. celistvého ovoce a zeleniny, tedy nezbaveno slupky či dužiny, které jsou často velmi bohaté na vitaminy, minerální látky nebo vlákninu. A současně by nemělo být vystaveno vysokým teplotám, k čemuž může při zpracování plodů a jejich nešetrné sterilaci docházet.