Původní recept na snad nejslavnější salát na světě vytvořil kuchař italského původu Caesar Cardini, který se usadil v mexické Tijuaně. Variant, jak přesně salát vznikl, je stejně tolik, jako způsobů jeho přípravy. V kombinaci se správnými ingrediencemi je svěží, chutný a jeho oblíbenost dokazuje i rozšíření do mnoha světových kuchyní. Pro zdravější verzi nahraďte tučnou zálivku nízkokalorickým dresinkem Caesar, který salát skvěle dochutí a kalorie udrží na uzdě.
Ingredience pro 2 porce:
- Slim Pasta dresink Caesar - množství dle chuti
- 1 římský salát
- 250 g kuřecích prsních řízků
- 100 g slaniny na plátky
- 1 stroužek česneku
- 2 vajíčka uvařená na hniličku
- 50 g parmezánu
- celozrnná bageta
- sůl a pepř na dochucení
Jak na to
Římský salát omyjte a odřízněte tvrdý košťál. Čisté listy salátu osušte a nakrájejte na pravidelné větší čtverce. Poté se vrhněte na přípravu krutonů, masa, slaniny a vajec. Celozrnnou bagetu nakrájejte na kostky a nejlépe na sucho opečte na pánvi. Kostky by měly být na povrchu křupavé a zlaté, uvnitř měkké. Z kuřecích prsou připravte slabší plátky, mírně osolte a osmahněte na pánvi dozlatova. Poté osmahněte i plátky slaniny. Vejce uvařte na hniličku zhruba 5 minut (bílek je tuhý, žloutek táhlý). Poté je zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte. Salát naaranžujte na talíře, poklaďte plátky kuřecího masa, slaninou, rozpůlenými vejci a pokapejte nízkokalorickým dresinkem Caesar. Na závěr ozdobte parmezánovými hoblinami.
Tip: Listy salátu budou křupavější, pokud je vložíte na 10 minut do ledové vody. Před přípravou listy osušte. Salát s dresinkem smíchejte až těsně před podáváním. Jen tak zůstane salát svěží a listy nezvadnou. Vždy přidávejte dresink do salátů a ne naopak. Jen tak budete mít kontrolu nad dochucený salátu.
Dobrou a lehkou chuť!