Bezlepková rajská omáčka s hovězím masem a penne

První zmínky o rajčatových omáčkách pochází z Itálie z 18. století. Ta “naše” česká rajská omáčka je typická svou nasládlou chutí a připravit se dá na mnoho způsobů. Přestože ji provází pověst tučnějšího pokrmu, my jsme pro vás připravily odlehčenou verzi, díky které nemusíte svou oblíbenou pochoutku z jídelníčku vyřazovat. Stačí klasickou přílohu v podobě těstovin nebo houskového knedlíku nahradit nízkokalorickými konjakovými penne Slim Pasta v nálevu.

_DSC2838 (1)

Ingredience pro 1–2 porce:

  • 1x balení Slim Pasta penne v nálevu,
  • 200 g hovězí plece,
  • 1 polévkové lžíce olivového oleje,
  • 1,5 polévkové lžíce rýžové mouky,
  • 140 g rajčatového protlaku,
  • 1 ks mrkve,
  • 1 ks cibule,
  • ½ celeru,
  • ½ stroužku česneku,
  • 4 ks hřebíčku,
  • 1 lžíce octa,
  • petržel,
  • kuličkové koření, bobkový list,
  • sůl na dochucení.

Jak na to

Maso spolu s očištěnou zeleninou zalijte asi 1,5 litrem vody a povařte do měkka. Mezitím na olivovém oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte rýžovou moukou. Za stálého míchání povařte další půl minuty.  Poté vmíchejte vývar z masa, omáčku trošku osolte a přidejte cukr, ocet, hřebíček. Omáčku pak 20 až 30 minut povařte. Přes síto omáčku propasírujte nebo vylovte všechno koření, rozmixujte a dochuťte cukrem, solí či pepřem. Vyjměte penne z obalu, několikrát propláchněte pod studenou vodou, ohřejte je na pánvi nebo v mikrovlnce. Maso nakrájejte na plátky a můžete servírovat.