Balená smoothies: jak „číst“ lákavé reklamní slogany?

Smoothies si můžete vyrobit z čerstvých surovin v pohodlí domova, ale pokud třeba nestíháte nebo ho nechcete okamžitě konzumovat, prostě si ho koupíte. Balená smoothies jsou dnes běžně dostupným produktem. Jak ale číst mnohdy zavádějící lákavé marketingové slogany na etiketách? S jakými se nejčastěji setkáte a co za nimi vlastně skrývá?

shutterstock_673201297 (1)

„S nízkým obsahem kalorií“

Velmi známý marketingový slogan. Dejte si ale pozor, na jaké množství se vztahuje. Mnohdy se  týká jedné porce, nikoliv celého nápoje. Jak ukládá potravinářská legislativa, obsah energie pro splnění tohoto tvrzení musí být do 20 kcal na 100 ml. Například v případě pomerančového džusu se tento marketingový slogan týká porce menší než 50 ml.

„S přídavkem vlákniny“

Jak je známo, smoothies se na rozdíl od džusů vyrábí z celého ovoce nebo zeleniny. Ty jsou  samy o sobě velmi bohatými zdroji vlákniny, která je obsažena v dužině nebo slupkách. Není tedy nutné další vlákninu do výrobku přidávat a mnohdy se jedná o pouhý marketingový tah. Ve skutečnosti je do výrobku přidáno jen nepatrné množství, které ale na její celkový obsah již nemá zásadní vliv.

„Bez přidaného cukru/ bez přídavku cukrů“


Do výrobku nemusí být sice přidaný cukr, ale množství přirozeně se vyskytujících cukrů obsažené například v jablečném či jiném koncentrátu bývá zpravidla velmi vysoké. Potom je tedy důležité sledovat množství cukrů uvedených v tabulce výživových údajů. Doporučujeme nepřekračovat hodnotu 10 g sacharidů na 100 g, abychom zbytečně „nepřeslazovali“ organismus.

“Splňuje denní doporučené množství ovoce/ vitaminů a živin“

Časté znění u výživových doporučení, ovšem příjem těchto živin a vitamínů odborníci doporučují spíše z čerstvých, nijak nezpracovaných plodů. Tím je myšleno, že smoothie by mělo být vyrobeno z čerstvého a z tzv. celistvého ovoce a zeleniny, tedy nezbaveno slupky či dužiny, které jsou často velmi bohaté na vitaminy, minerální látky nebo vlákninu. A současně by nemělo být vystaveno vysokým teplotám, k čemuž může při zpracování plodů a jejich nešetrné sterilaci docházet.