Tajemství glykemického indexu

Pokud se zajímáte o zdravou stravu a řešíte jídelníček, pravděpodobně jste se již v souvislosti s jednotlivými potravinami setkali s pojmem glykemický index. Co se pod tímto názvem skrývá, na co si dávat pozor a co pro nás nižší či vyšší hodnota glykemického indexu může znamenat?

shutterstock_160203056 (1)

Glykemický index (GI) je hodnota, která vyjadřuje rychlost vstřebávání jednoduchých cukrů z trávicí soustavy do krve, kde se pak dále využívají. Čím je vyšší hodnota GI u potraviny, tím se jednoduché cukry vstřebávají ochotněji. Vysoký glykemický index ale není pro naše tělo úplně vhodný.

Jak to tedy celé funguje?

Náš organismus má mechanismus, kterým se vyrovnává se zvýšenou hladinou krevního cukru - jednoduše vyplaví hormon inzulin, který jeho hodnotu opět sníží. Jenže tento způsob regulace hladiny krevního cukru není úplně přesný a proto se stává, že při velmi prudkém zvýšení hladiny krevního cukru dojde následně k jeho extrémnímu poklesu, který se projeví pocity hladu, nervozitou a chutí na sladké. To má za úkol krevní cukr vystřelit opět zpátky nahoru. Tím se roztáčí začarovaný kruh, ve kterém lítá hladina krevního cukru jako na horské dráze. “Sledování glykemického indexu potravin je nezbytné zejména u lidí trpících diabetem, ale velmi vhodné je i u lidí, kteří chtějí žít zdravě nebo zahájili redukční dietu. Díky tomu člověk dostane svůj hlad a chutě pod větší kontrolu a bude se mu mnohem příjemněji a efektivněji hubnout,” říká Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.

Vysoký či nízký GI?

Potraviny s nízkým GI jsou potraviny s indexem 55 a níže. Mezi ně zařazujeme především zeleninu, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, maso a vejce. Ve středu jsou potraviny s hodnotou GI mezi 56-69. Sem můžeme zařadit celozrnné pečivo, celozrnné obiloviny a ovoce. Na opačné straně stupnice jsou potraviny s vysokým GI, které vykazují hodnoty nad 70 a mnohdy ještě vyšší. Zástupci takových potravin jsou například pivo, chipsy, popcorn, sladké nápoje a jiné sladkosti. Patří sem především ty potraviny, které vnímáme jako méně zdravé a hlavně po jejich konzumaci dochází k rychlému nárůstu glykémie.

Úprava jídla hraje roli

Celé je to ale ještě trochu komplikovanější. Hodnoty výsledného GI jsou ovlivněné řadou dalších faktorů. Jedním z nich je úprava jídla. Například lehce rozvařené těstoviny mají vyšší GI, než ty připravené po italsku “na skus”. Obecně tedy platí, že čím více vlákniny a méně tepelné úpravy, tím lépe. “Je nutné zdůraznit, že hodnota GI u potravin je jedna z pomůcek na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu. Kromě ní bychom však měli myslet i na vhodné tuky, adekvátní příjem bílkovin a vůbec na vyvážený poměr makro i mikro živin,” uzavírá Monika Rychlovská Tělupilová.