Příběh konjaku: rostlina, která dala hubnutí nový rozměr

Konjak je poslední měsíce skloňován především ve spojení s konjakovými přílohami, které jsou zdravou alternativou běžných těstovin či rýže. Hojně se využívají při redukčních dietách, ale také v rámci výživových omezení u nemocí, jako jsou celiakie, diabetes či obezita. Pokud jste se s tímto fenoménem, který zahýbal tuzemským trhem, ještě nesetkali, zpozorněte.

Konjak do článku

Rostlina konjak, celým jménem Amorphallus konjak, se v Asii po staletí používá jako základ tamní kuchyně, ale také jako významný lék v tradiční čínské medicíně. Byl objeven v Japonsku před 500 – 800 lety. Tehdy jej lidé považovali za nedostupnou pochoutku, kterou si mohla dopřávat pouze tamní královská rodina. Až v Číně jej poprvé označili za léčivou potravinu, kterou z terapeutických důvodů jedli buddhističtí mniši. Teprve asi před 100 lety se konjak stal dostupným pro všechny obyvatele Japonska. Od té doby je jedním z nejpopulárnějších druhů potravin v zemi a postupně si získává oblibu po celém světě.

Konjak je k dispozici v mnoha různých formách, přičemž nejběžnějším způsobem konzumace jsou konjakové těstoviny a rýže. A právě tyto produkty jsou hitem posledních měsíců i v České republice. Konjak se pěstuje v Asii ve vyšších nadmořských výškách. Plantáže se nacházejí v horských lokalitách mimo civilizaci, což zaručuje, že rostlina a výrobky z ní nejsou kontaminovány toxiny. Pro potravinářství se používá jeho hlíza, která roste pod zemí. Z této hlízy se vyrábí konjaková mouka, která je základem „zázračných“ konjakových příloh.

Nejvýznamnější složkou konjaku je vláknina glukomannan, která má mnoho zdravotních výhod. Pomáhá čistit střeva, působí jako probiotikum, snižuje cholesterol a pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v krvi. Největší pozornost si však získala jako skvělý pomocník při redukci hmotnosti.

Slim Pasta: recept na zdravé hubnutí

To, že je vláknina důležitá pro boj s nadbytečnými kily, není žádná novinka. Je ale potřeba najít tu pravou. Kalorická hodnota glukomannanu je pro organismus velmi nízká a na rozdíl od jiných ve vodě rozpustných vláknin dokáže absorbovat extrémní množství vody – až úctyhodný 50 násobek své původní hmotnosti. V žaludku tak markantně zvětší svůj objem. Konjakové přílohy proto vyvolávají, i přes zanedbatelný energetický obsah, zřetelný pocit sytosti, potlačují hlad a díky tomu jsou hojně využívány při redukčních dietách, nadváze a obezitě.

Pokud se snažíte o snížení své hmotnosti, nebo byste si rádi odlehčili jídelníček, tyto přílohy jsou ideálním řešením. V České republice je hledejte pod názvem Slim Pasta. Obsahují 3 gramy glukomannanu na 100 gramů (jedna porce), což je dávka, kterou potřebujete denně sníst, abyste začali hubnout. Přílohy v nálevu mají pouhých 9 kalorií na 100 gramů, což je zhruba o 94 % kalorií méně, než mají běžné těstoviny či rýže a jsou zcela bez sacharidů, lepku, laktózy, cukru a tuku.

Konjakové přílohy Slim Pasta se nemusí vařit, což vám ušetří čas při přípravě jídel. Díky neutrální chuti je můžete připravit na mnoho způsobů. Ideální je kombinace se zeleninou na vegetariánský způsob, nebo s masem a rybami. Slim Pasta je vhodná také do polévek a na přípravu smoothies.

V nabídce naleznete nudle, špagety, fettuccine, penne, tagliatelle, lasagne, ale i tolik oblíbenou rýži.