Probiotika – mikrosvět vašeho těla

Střevní bakterie, probiotika, „přátelské“ symbiotické mikroby. To je jen stručný příklad termínů, které rezonují světem medicíny, farmacie, ale i laickým světem spotřebitelů. Co vlastně probiotika jsou a k čemu slouží?

shutterstock_647537386 (1)

Probiotika se řadí mezi mikroorganismy, které jsou prospěšné našemu zdraví. Jde o bakterie, které nám pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru. Reklamy na jogurty a další kvašené nápoje v nás zanechávají dojem, že vše, co obsahuje bakterie mléčného kvašení, by mělo být zdravé. Jak to tedy s těmi organismy, které okem nespatříte, skutečně je?

Imunomodulační účinek aneb imunita především

V popředí zájmu vědců je dokázat souvislost správného osídlení střev přátelskými bakteriemi a obranyschopností. Četné vědecké studie potvrzují pozitivní vliv probiotických bakterií na imunitu hostitele a velkým trendem je v této souvislosti sousloví „posilování imunity“. Probiotika působí na imunitní systém nejen ve smyslu jeho posílení, ale tlumí také silné obranné reakce, které generují v našich tělech zánětlivé procesy a další následné problémy. Stabilizace imunity probiotiky je proto stěžejní a velmi potřebná.

Probiotika osidlují střevní trakt, tudíž jejich souvislost se zdravím našich střev a v obecnější rovině s trávením je zcela jasná. Často se stává, že zejména vlivem stravy a životního stylu obecně, není střevní mikroflóra ideálně regenerovaná a proto je potřeba střevní bakterie systematicky doplňovat.

Strava nebo suplementy

Jaká probiotika jsou nejlepší a v jakých potravinách je najdete? Pokud preferujete příjem probiotik ze stravy, konzumujte zejména jogurty obohacené o tzv. živé kultury. Jejich pojmenování Lactobacillus acidophilus nebo Bicfidobacterium bifidus naleznete ve složení výrobku. Vhodné jsou také kefíry, kysané zelí, acidofilní mléko, brynza, podmáslí nebo třeba tempeh. Dalším skvělým způsobem, jak zařadit probiotika do jídelníčku je příprava domácího mléčného či vodního kefíru, kombuchy nebo kvašené zeleniny. Probiotika můžete také doplňovat kvalitními suplementy. Mezi ty nejvhodnější patří enterosolventní kapsle, díky kterým jsou symbiotické mikroorganismy dopravené přímo na místo určení, tedy do střeva, a nejsou vystavené prostředí žaludečních kyselin a enzymů, které by je mohlo znehodnocovat.

Nezapomeňte na prebiotika

Stejně důležité jako doplňování probiotik je také doplňování prebiotik. Jedná se v podstatě o nestravitelnou složkou stravy, která se nachází především ve vláknině na bázi oligosacharidů. Tato prebiotika představují „potravu“ pro probiotické bakterie a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu.

 

ODBORNÉ OKÉNKO:

4_Slim Pasta_výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová

„Věděli jste, že konjakové přílohy Slim Pasta působí jako prebiotikum? Vláknina glukomanann obsažená v těchto přílohách „krmí“ přátelské střevní bakterie, snižuje zácpu a pročišťuje střeva. Náš vnitřní mikrosvět je zajímavý, stále ještě málo probádaný a zdá se, že poměrně složitý. Jediné, co lze zatím s jistotou doporučit je, že se vyplatí o něj pečovat,“ výživová poradkyně Slim Pasta, Monika Rychlovská Tělupilová.