Chystáte se na zdravé stravování? Tady je podrobný průvodce pro začátečníky

Výraz „zdravé stravování“ může mít pro mnohé nudný až negativní nádech. Článků „jak na to“ a tipů na zaručeně funkční diety je na světě už tolik, že na jejich prostudování a zkoušení by nestačil jeden celý lidský život. Nové trendy ve stravování často odvádějí pozornost od základních zásad výživy. Určitá fakta ale platí stále. Proces změny životního stylu vyžaduje notnou dávku disciplíny a spoustu času a na každého působí jinak. My jsme ve Slim Pastě toho názoru, že rad, jak začít se zdravým jídelníčkem není nikdy dost. A možná právě díky dnešnímu článku pokročíte ve své snaze o jeho zlepšení zase o kus dál.

Proč jíst zdravě?

Potraviny, které jíte, mají přímý vliv na vaše zdraví. Je důležité si uvědomit, že zdravé stravování může drasticky snížit například výskyt srdečních chorob či rakoviny. Právě tyto nemoci stojí v počtu zaviněných úmrtí na předních příčkách. Dlouhodobé přijímání vhodných potravin má vliv nejen fungování mozku či fyzický výkon, ale v podstatě ovlivňuje všechny vaše buňky a orgány.

Co si z toho odnést: zdravá strava je nezbytná pro každý aspekt života.

Kalorie a energetická bilance

Význam kalorií je v poslední době trochu odsouván do pozadí. Není nutné znát přesný počet kalorií každého přijatého sousta, jejich celkový příjem ale stále hraje při kontrole hmotnosti klíčovou roli. Pokud budete konzumovat méně kalorií, než spálíte, dostanete se do tzv. kalorického deficitu, jehož následkem je ztráta hmotnosti. Pokud se snažíte přibrat na váze a zvýšit svalovou hmotu, musíte jíst více, než vaše tělo spálí.

Co si z toho odnést: kalorie a energetická bilance jsou důležité pro udržení hmotnosti.

Jezte „WHOLE FOOD“

Termín „whole food“ se dá z angličtiny přeložit jako zdravé, průmyslově nezpracované potraviny. A právě ty by měly tvořit větší část vašeho jídelníčku. Bývají bohaté na živiny a mají méně kalorií než průmyslově zpracované polotovary, jejichž dlouhodobá konzumace souvisí s obezitou a dalšími zdravotními omezeními.

Co si z toho odnést: pojídání co nejméně průmyslově zpracovaných potravin je poměrně jednoduchá a účinná cesta pro zlepšení zdraví a snížení hmotnosti.

Máte je v jídelníčku?

Přinášíme vám seznam potravin, které by měly být součástí vašeho jídelníčku. Pokud většinu z nich pravidelně jíte, můžete být se sebou a svým přístupem k vašemu tělu spokojeni.

Zelenina – by měla ve vašem jídelníčku hrát zásadní roli. Zelenina je nízkokalorická a plná důležitých mikroživin a vlákniny.

Ovoce – přírodní sladká pochoutka, poskytuje tělu mikroživiny a antioxidanty, které jsou důležité pro vaše zdraví.

Maso a ryby – jsou hlavním zdrojem bílkovin. Konzumace ryb přispívá ke snížení rizika infarktu a mrtvice, navíc jsou zdrojem potřebných omega-3 mastných kyselin.

Ořechy a semena – jeden z nejlepších dostupných zdrojů tuku a důležitých mikroživin.

Vejce – kvalitní komplexní potravina. Celá vejce obsahují kombinaci bílkovin, tuků a mikroživin.

Mléko a mléčné výrobky – přírodní jogurty a mléko jsou chutným a výborným zdrojem bílkovin a vápníku. Pokud máte současnatečný příjem vitaminu D a pravidelný pohyb, tak je vápník z mléčných výrobků ještě lépe využitelný.

Zdravé škroby – potraviny s vysokým obsahem škrobu, jako brambory nebo quinoa, jsou velmi výživné.

Fazole a luštěniny – skvělý zdroj vlákniny, rostlinných bílkovin a mikroživin.

Nápoje – čistá voda by měla tvořit většinu vašeho denního příjmu tekutin. S klidným svědomím zařaďte i kávu a čaj.

Byliny a koření – i ty hojně využívejte při vaření, mohou být zdrojem mnoha potřebných živin.

Konjak - konjakové přílohy jsou v poslední době hojně vyhledávanou novinkou zejména v souvislosti s redukčním jídelníčkem. Obsahují cennou vlákninu glukomannan a zároveň nemají žádné sacharidy, tuky ani sůl.

Co si z toho odnést: založte svůj jídelníček na kvalitních potravinách. Poskytnou vám všechny živiny, které tělo pro správné fungování potřebuje a budete se cítit skvěle.