Proč je důležité usilovat o zdravou hmotnost?

Tou nejsilnější motivací je sáhnout si na vysněnou hmotnost a nasoukat se do titěrných džín, nebo šatů, které jsme nosily kdysi dávno. S ideální váhou však přichází mnohem zásadnější benefity, a tedy ty, jež mají přímou souvislost s našim zdravotním stavem. Několik kilo navíc vás může nasměrovat ke vzniku civilizačních chorob a zdravotních komplikací. Obezita může zkrátit život až o deset let.

Už nějaký ten pátek pozorujete, že úspěšně přibíráte každý rok alespoň o 3 až 7 kilogramů? Stačí jen spočítat, o kolik navíc budete vážit za pět let. Pokud vaše váha konstantně narůstá, rozhodně tomu nechtějte jenom přihlížet.

Získáte sebevědomí a lepší pocit ze svého já

Samozřejmě, že rádi byste se měli mít bez ohledu na číslo, které vám ukazuje vaše digitální váha. Nicméně s výraznou nadváhou či obezitou jdou často ruku v ruce větší či menší komplexy. Nákupy oblečení si užijete mnohem víc. Na co sáhnete, to vám bude. Navíc si do sytostí užijete nošení sukní i šatů bez nepříjemného a bolestivého tření stehen.

Získáte náskok před bolestmi zad a kloubů

Ochablé břišní svalstvo nepředstavuje ideální oporu pro bederní aparát a tak často dochází k přetížení. Kila navíc jsou zátěží nejenom pro klouby, ale také pro páteř. Zvýšená koncentrace kyseliny močové vede k ukládání drobných krystalků nejenom do kloubů, ale i do měkkých tkání a následkem je všudypřítomná bolest a také otok.

Budete plodnější

Nadbytečný tuk vede k poruchám reprodukčního systému a zvýšené tvorby estrogenu. Ženy se proto potýkají s poruchami menstruačního cyklu a chybějící ovulací. V případě těhotenství je obézním matkám často diagnostikována těhotenská cukrovka.

Užijete si sex

Také v posteli nadváha svazuje a brzdí nejenom výsledný prožitek, ale také milostný apetit. Nemluvě o tom, že pocit přitažlivosti se stoupající váhou se blíží k bodu mrazu.

Tím ale výčet benefitů rozhodně nekončí. Jaké jsou ty další

  • Snížíte krevní cukr, cholesterol a umravníte krevní tlak
  • Nebudou vás trápit nevzhledné křečové žíly
  • Vaše srdce bude tlouci bez nadbytečné zátěže a cévy se nebudou zanášet tukem. Snížíte tím riziko infarktu.
  • Vaše pleť bude působit vitálněji a mladším dojmem, už žádná přebytečná mastnota, rozšířené póry a nezdravá barva.

Díky těmto tipům konečně zhubnete!

  • Pijte neperlivé a neslazené tekutiny.
  • Zredukujte poměr nezdravých sacharidů. Vařte zdravé jídla s kvalitními bílkovinami a lehkou přílohu. Skvělé jsou nízkosacharidové těstovinové alternativy.
  • Hlavní chod kombinujte s hromadou zeleniny.
  • Ovoce si dopřejte ráno a spíše v dopoledních hodinách.
  • Stravujte se pravidelně, nezapomínejte na svačiny mezi jídly.
  • Dostatečně spěte, ať nemusíte chybějící energii nahrazovat kalorickými dobrotami nebo nezdravými energy drinky.

 

Lenka Zelnitiusová
Autorka článku