Zařaďte sushi do vašeho „štíhlého plánu”

Tradiční japonské jídlo sushi bývá často předmětem diskuzí, zaměřených na dietní stravování. Mnozí ho vnímají jako skvělý dietní pokrm. Jak je to ale doopravdy? Je sushi při dietě vhodné nebo ne? 

Klasické japonské sushi se bezesporu skládá ze zdravých potravin, které obsahují pro organismus mnoho prospěšných látek. Mořská řasa, do které se obaluje třeba maki sushi, je bohatá na jód, vitamíny, vlákninu, zinek, železo, sodík, vápník či hořčík. Mořské ryby zase obsahují jód, vápník, fosfor, draslík a vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). A hlavně velmi důležité omega-3 mastné kyseliny, které si lidský organismus nedokáže sám vytvořit. Tepelně neupravená zelenina, kterou v sushi také najdete, je zase plná vitamínů a vlákniny. Sečteno podtrženo, sushi je zdravé jídlo a při hubnutí by nemělo nijak narušit váš redukční jídelníček. Jednu ingredienci jsme však úmyslně vynechali – rýži.

uvodni fotka (1)

Právě rýže je, díky svým nutričních hodnotám, jediným dietním “kamenem úrazu”. Je totiž velmi bohatá na sacharidy a vysoce kalorická. Pro výrobu sushi se používá bílá lepivá rýže, která drží pokrm pohromadě a nejen, že je plná škrobu a sacharidů, ale obvykle se do ní při vaření přidává ocet a cukr, které dodají rýži další nežádoucí kalorie.“Pro sushi je typická lepkavá rýže, kterou však díky vysokému obsahu škrobu většina hubnoucích ve svém stravovacím plánu omezuje,“ potvrzuje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová. Jak tedy na správné sushi při dietě? Alternativa existuje a je to vlastně úplně snadné!

Sushi na talíři, linie pod kontrolou

Pokud jste opravdovým milovníkem sushi a chcete si ho vychutnat nejen při speciálních příležitostech, kdy povolíte dietní uzdu a dopřejete si sacharidy navíc, máme pro vás tip. Běžnou rýži totiž můžete nahradit speciální konjakovou rýží pro výrobu sushi – Slim Pasta Sticky Rice. Jedná se o unikátní alternativu sushi rýže, která má snížený počet sacharidů a je nízkokalorická. Oproti běžné sushi rýži má o 70 % méně kalorií. Díky tomu si můžete bez výčitek tuto rýži dochutit i trochou cukru a octa aniž byste se dietně omezovali a počítali každý kousek sushi, který vložíte do úst. Bonusem této rýže je také vysoké množství zdravé vlákniny glukomannan, která vás zasytí a přímo ovlivňuje úbytek hmotnosti. 

Sushi rýže Slim Pasta je chuťově téměř nerozeznatelná od běžné sushi rýže a její velkou výhodou je, že ji nemusíte vařit. Rýži stačí propláchnout vodou, dochutit, připravit si veškeré ingredience a rovnou můžete rolovat své oblíbené kousky.

Fotka 3

Jak zajistit, aby vaše sushi bylo ještě zdravější a dietnější?

Sushi může být součástí zdravé a dietní výživy, ale aby tomu tak bylo, měli byste si dát pozor ještě na to, co do něj dáváte. Je jasné, že pokud si srolujete smažené kousky ryby a majonézu, což některé druhy sushi obsahují, není to stejné, jako když použijete lososa a okurku. Pozor byste si měli dát i na sojovou omáčku. Vybírejte pouze kvalitní druhy a pokud možno si jí dopřejte co nejméně. Je totiž plná soli a glutamátů, které mohou zapříčinit zbytečné zavodnění organismu. Naopak se nebojte dopřát si více wasabi a nakládaného zázvoru, které se k sushi servírují. Pálivé wasabi vám pomůže nastartovat metabolismus a působí antibakteriálně. Zázvor je zase skvělý na trávení a posílení imunity.