Vegetariánské lasagne Slim Pasta

Historie lasagní sahá až do středověku, ale jejich původ je podle historiků nejistý. Připisuje si jej italská Neapol, ale také Angličané. Ve 14. století se totiž totožný pokrm stejné receptury servíroval na dvoře anglického krále Richarda II. Většinou se tato pochoutka připravuje s masovým ragú, ale stále častěji si získává na popularitě vegetariánská verze. 

Proto jsme tuto verzi zvolili i my a rádi bychom vás tímto receptem seznámili s konjakovými lasagnemi Slim Pasta. Příprava konjakových lasagní je oproti těm běžným jednodušší, protože je není potřeba vařit. Díky jejich nutričním hodnotám se navíc zásadně sníží kalorická hodnota celého pokrmu a proto vás bešamel obsažený v receptu nemusí až tak trápit, pokud právě hubnete. Jsou totiž zcela bez sacharidů a mají o 94% méně kalorií, než mají běžné lasagne.

_DSC1872

Recept pro dvě osoby 

Screenshot_2Ingredience:

  • 2x balení Slim Pasta Lasagne 
  • 200 g žampionů
  • 150 g červené čočky
  • 1-2 ks šalotky
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1x mrkev 
  • kousek celeru
  • malý sáček čerstvého baby špenátu
  • 1x plechovka loupaných drcených rajčat
  • 200 g sýru čedar
  • 400 g mozzarelly
  • olivový olej
  • máslo
  • citron
  • Koření - bobkový list, tymián, mletý pepř, sůl

Nejdříve si připravte omáčku. Čočku opláchněte a povařte cca 10 minut dokud nezměkne. Vedle si nakrájejte najemno šalotku, česnek, žampiony a nastrouhejte očištěnou mrkev a celer. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a směs poduste. Cca za 5 minut přidejte rajčatový protlak, špenát, tymián, bobkový list a dochuťte solí. Chvíli nechte ještě podusit, aby se s omáčkou smíchaly chutě a vůně koření.

Pak si připravte bešamel. V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte mouku a vše promíchejte dokud nebudete mít jemnou konzistenci. Postupně přilévejte smetanu a vše opět důkladně promíchejte, aby byl bešamel bez hrudek. Na závěr přidejte pepř a pár kapek citronu. 

Předehřejte troubu na 180 °C.

Nyní vyjměte z obalu pláty lasagní Slim Pasta, propláchněte je pod studenou vodou a rozložte na prkénko, aby se pláty narovnaly. Připravte si zapékací misku, kterou vymažte olivovým olejem a začněte vrstvit lasagne s omáčkou. Jako první vložte do misky lasagne, na ně omáčku, na ni bešamel a vše opakujte, dokud nebude miska plná. Každou vrstvu lasagní jemně osolte. Poslední vrstva by měla být omáčka. Tu nakonec posypte strouhaným čedarem a na něj položte na plátky nakrájenou mozzarellu.

Zapékejte cca 15 - 20 minut, dokud nebude sýr dozlatova upečený. Podávejte zdobené bazalkou nebo rajčátky.

TIP: Pokud se vyhýbáte laktóze, použijte místo běžné smetany na vaření bezlaktózovou rýžovou či sójovou alternativu.

Poznámka: Velikost jednoho plátu lasagní Slim Pasta je 6x14cm, v jednom balení je cca 9 ks.