Šťavnaté špagety all´amatriciana

Další ikona italské kuchyně má své kořeny v malém městečku Amatrice. Tahle šťavnatá pochoutka je opět důkazem toho, že k uvaření lahodného italského jídla, stačí pár ingrediencí. Stačí jen vhodně zkombinovat ty správné. My jsme si vystačili se slaninou, rajčaty, sýrem a trochou vína a jako bonus jsme použili naše konjakové špagety, jejichž kalorickou hodnotu si zamilujete. Tu správnou chuť a vůni celému pokrmu dodává bílé víno. Špagety all´amatriciana jsou bezpochyby nedílnou součástí tamní kuchyně. Pokud patří italská jídla mezi favority, tehle recept by na vašem menu rozhodně neměl chybět.

_DSC1900final

Ingredience pro 1 – 2 porce:

  • 1x balení konjakových špaget Slim Pasta BIO v nálevu,
  • 4x plátek slaniny,
  • 200 ml bílého vína,
  • 1x plechovka konzervovaných rajčat (420 g),
  • 2x menší mrkev,
  • 2x stroužek česneku,
  • 1x menší cibule,
  • parmezán na posypání,
  • špetka rozmarýnu,
  • sůl a pepř na dochucení.

Jak na to

Slaninu nakrájejte na proužky a osmahněte při střední teplotě po dobu zhruba 10 minut. Až bude pěkně křupavá, nechte ji na papírové utěrce okapat. Do prázdného hrnce vhoďte nakrájenou cibuli a nakrájenou oloupanou mrkev, osolte a zlehka restujte zhruba 5 minut. Přidejte najemno nadrcený česnek a rozmarýn a ještě chvíli opékejte, dokud se směs nerozvoní. Poté základ zalijte vínem a vařte zhruba 5 minut. Po chvíli přidejte nakrájená konzervovaná rajčata, hrnec napůl přikryjte pokličkou, ztlumte teplotu a za občasného míchání omáčku vařte, až zhoustne. Mezitím vyjměte konjakové nudle z balení a pod tekoucí vodou několikrát propláchněte. V momentě .kdy je omáčka hotová do ní zamíchejte slaninu, sůl, pepř, špagety a ještě chvíli prohřejte. Na závěr naservírujte na talíř, posypte parmezánem a pusťte se do toho.

Tip: Omáčku vařte dostatečně dlouho, aby se všechny suroviny dostatečně prolnuly. Výsledkem bude výrazná a delikátní chuť.