(Ne)tradiční vánoční kapr s celerovým salátem

Obalovaný kapr s “bramborovým” salátem nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. A to i v případě, že také o Vánocích toužíte po odlehčeném jídelníčku. Stačí brambory vyměnit za celer, tučnou majonézu na nízkokalorickou vajonézu a lahodná (a o dost zdravější) verze salátu je na světě. Pokud se neobejdete bez kapra v trojobalu, nahraďte klasickou strouhanku celozrnnou variantou či směsí drcených sezamových knackebrotů. Je to malá změna, se kterou pro sebe uděláte mnoho dobrého.

IMG_4060

Ingredience na 2 porce salátu:

  • Vajonéza,
  • ½ středně velkého celeru,
  • ½  ředkve vodnice,
  • ½  mrkve,
  • ½ balení zakysané smetany,
  • 2 vejce natvrdo,
  • 1 lžička hořčice,
  • sůl, pepř,
  • pažítka a plátek citrónu na ozdobu.

Jak na to

Kořenovou zeleninu oloupejte, uvařte doměkka a nechte vychladnout. Poté spolu s uvařenými vejci nakrájejte na kostičky a vložte do větší mísy. Přidejte zakysanou smetanu, Vajonézu, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a salát nechte přes noc uležet.

Ingredience na 2 porce smaženého kapra:

  • 2 filety z kapra,
  • hladká mouka,
  • vajíčko,
  • celozrnná strouhanka / drcené sezamové knackebroty,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř.

Jak na to

Filety z kapra omyjte, osušte a následně osolte a opepřete. Obalte v mouce, vajíčku a celozrnné strouhance či ve směsi drcených sezamových knackebrotů. Smažte na pánvičce s trochou oleje z obou stran dozlatova. Podávejte spolu s celerovým salátem ozdobeným pažitkou a plátkem citronu.

Tip: Vyhněte se přepálenému oleji. Použijte jen kvalitní rostlinný tuk či speciální olivový olej, který by měl být dostatečně rozpálený, aby strouhanka nenasákla zbytečně příliš oleje. Kapra ihned po smažení vysušte ubrouskem.