Vegetariánský ramen s pak choi a konjakovými nudlemi

Připravte si lahodnou polévku, která vévodí japonské kuchyni. Ač je původ ramenu připisován Číně, přetahuje se o pomyslné první místo s japonským národním jídlem sushi. Slovo ramen pochází z čínského slova „lamian“, což doslovně znamená „vytažené nudle“. A právě nudle a silný vývar jsou základem této polévky. Na jeho přípravu se používají nudle, masový vývar, maso, mořské řasy, vejce, houby, sojová omáčka, saké a miso. Existuje však nespočet receptů s různými ingrediencemi a tzv. ramenští kuchaři tráví roky zdokonalováním své polévky kombinováním jejich poměrů, aby našli dokonalou rovnováhu. Existují dva základní typy této polévky – udon s pšeničnými nudlemi a soba s žitnými nebo pohankovými nudlemi. My vám přinášíme recept na třetí typ – ramen s konjakovými nudlemi Slim Pasta. Připravili jsme jej na vegetariánský způsob a věříme, že si ho zamilujete, jako my.

_DSC2759 (1)

Ingredience pro 2 porce:

  • 1 balení konjakových nudlí Slim Pasta v nálevu
  • 1,5 l silného zeleninového vývaru
  • 100 ml vody
  • 1 svazek hlívy ústřičné
  • 2 vejce
  • 2 pak choi
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 60 ml saké
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce rostlinného olej
  • bílý pepř
  • sůl

Postup:

Připravte si hrnec, přidejte do něj olej a na mírném plameni ho rozehřejte. Do hrnce nasypte najemno nakrájenou jarní cibulku (trochu si nechte na závěrečné dozdobení) a orestujte ji. Přidejte sójovou omáčku, saké a vše zalijte 100 ml vody. Povařte cca 6 minut. Pak do hrnce přidejte zeleninový vývar a vše nechte projít varem. Mezi tím si uvařte dvě vejce na tvrdo. Až bude polévka hotová, přidejte do í na půlky rozkrájený pak choi, hlívu ústřičnou nakrájenou na větší kusy a připravte si konjakové nudle. Vyjměte je z obalu, slijte je z nálevu, propláchněte pod vodou, vsypte je do polévky a ještě minutu prohřívejte. Na závěr polévku dochuťte pepřem a solí. Dle libosti můžete ještě přidat lžičku třtinového cukru. Pripravte si misky, do kterých rozdělte nudle, zalijte je polévkou, naaranžujte hlívu ústřičnou, pak choi a do každé porce dejte půlku vejce. Vše posypejte jarní cibulkou a podle chuti chilli papričkou.

TIP: do vegetariánského ramenu můžete ještě dle libosti přidat bambusové výhonky, pečenou dýni nebo orestované kukuřičné klasy.

Dobrou a lehkou chuť! :)