Zdravé stravování. Strašák dnešní doby?

Také už jste unaveni z neustálých rad co a kdy jíst, ze sledování kalorií, změny stravovacích návyků a zkoušení nových diet, které zaručeně fungují? Raw strava neničí živiny v potravinách, dieta založená na nízkokalorické zelné polévce vás udrží dlouho nasycené, hranolky a hamburger okamžitě vyřaďte ze svého jídelníčku, snídejte či nesnídejte, protože,...

 úvodní

Posedlost zdravým stravováním je znakem dnešní doby. Jsme obklopeni často subjektivní záplavou informací o tom, jak se stravovat, abychom se udrželi štíhlí a měli neustálý přísun energie. Oddělte fakta od fikce, poslouchejte své tělo a inspirujte se našimi jednoduchými radami. “Základem úspěchu je prostě jen sledovat to, co jíte. Založte svůj jídelníček na rozmanitosti a v rozumné míře si dopřávejte vše, co máte rádi. Omezte sůl a rafinovaný cukr a vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám. Postupujte spíše malými krůčky, postupně dělejte drobné změny a nechte tělo i hlavu pomalu si zvyknout na nový režim,” říká Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.

Zjednodušujte

Místo hysterického počítání kalorií a měření velikosti porcí se zkuste zaměřit na rozmanitost potravin v jídelníčku a jejich čerstvost. Vybírejte potraviny, které máte rádi a hledejte jednoduché recepty, které vás neodradí od jejich přípravy.

Nepřepalte začátek

Měňte své stravovací návyky pomalu. Drastické změny či hladovění nedělají dobře vaší hlavě ani tělu a hlavně jsou dlouhodobě neudržitelné. Přidejte ke každému obědu salát z čerstvé zeleniny nebo místo nezdravých olejů zvolte třeba kokosový. Malými kroky nakonec dojdete k velké změně. A svůj oblíbený burger s hranolkami (nejlépe doma připravený) si jednou za čas klidně dopřejte.

Zaměřte se na své pocity po jídle

To jak se po jídle cítíte, může být dobrým ukazatelem toho, jak dobře jíte. Díky zdravému jídelníčku se vyhnete nepříjemným pocitům těžkosti a úbytku energie. Budete mít ze sebe dobrý pocit, což vás bude motivovat k dalším krokům ve změně vašeho životního stylu.

 foto1

Servírujte si menší porce

Zkuste si servírovat menší porce. Dobrou pomůckou může být i menší velikost talířů. Pokud máte pocit, že nejste po jídle dostatečně syti, podávejte k jídlu více zeleniny, která vás zasytí a oblíbený dezert nahraďte ovocem.