Jahodový rýžový nákyp s čokoládou

Jahody jsou mnohdy příznačně nazývány Venušinými plody. Obsahují totiž zinek, mangan a vitamín C a jsou tak ideálním afrodiziakem. Kromě toho pomáhají také při léčbě jaterních chorob, dně nebo artróze, podporují činnost ledvin a příznivě působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Jsou nízkokalorické a tak jimi kromě šampaňského můžete obohatit i oblíbený rýžový nákyp. Čím dovedete tento sladký dezert k dokonalosti? Kombinací s královským afrodiziakem v podobě kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.

dezert (1)

Ingredience pro 2 porce:

  • 2x balení Slim Pasta rýže bez nálevu,
  • 200 ml polotučného mléka,
  • čerstvé jahody,
  • 30 g másla,
  • 2 vajíčka,
  • velká lžíce medu,
  • ½ lžičky skořice,
  • 70 % čokoláda.
  • špetka soli.

Jak na to

Ohřejte mléko k bodu varu a vsypte do něj rozbalenou rýži. Tím, že je rýže uvařená už do sebe příliš vody nevsákne, proto se nelekejte zdánlivým nedostatkem mléka. Osolte špetkou soli, zakryjte hrnec pokličkou a na velmi mírně rozehřáté plotýnce povařte pár minut. Občas promíchejte. Do uvařené horké rýžové kaše vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Oddělte bílky od žloutků a našlehejte z bílků tuhý sníh.  Vychladlou rýžovou kaši oslaďte medem a smíchejte s našlehanými žloutky a skořicí. Poté opatrně vmíchejte sníh. Pekáček či samostatné mističky vymažte zbytkem másla a vrstvy rýžové kaše prokládejte slabými plátky jahod. Pečte zhruba 40-50 minut.

Poté pootevřete dvířka trouby a upečený nákyp nechte půl hodiny chladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte oblíbenou čokoládu, jednotlivé porce lehce polijte a ozdobte čerstvou jahodou.