Co je to konjak?

Konjak je rostlina, celým jménem Amorphallus konjak, která je pěstována v Japonsku ve vyšších nadmořských výškách. Rostlina se vyskytuje především v lokalitách mimo civilizaci a není tak toxikována nebezpečnými látkami. Pro potravinářský průmysl se využívá její hlíza, obsahující látku vlákninu nazvanou glukomannan, která významně snižuje pocit hladu a díky tomu má velmi příznivé účinky při redukci hmotnosti. Konzumace konjaku není nic nového. Japonci jej běžně využívají při výrobě nudlí, sušenek a dalších pokrmů. Existují také celé kuchařky, které se věnují kulinářství s touto plodinou.

Zdrojem velmi ceněné vlákniny z Konjaku je mohutná hlíza s průměrem až 25 cm. Kalorická hodnota získané vlákniny, tzv. glukomannanu, je pro organizmus prakticky nulová. U vláknin je běžné, že vstřebávají vodu, ale glukomannan má tyto účinky extrémně silné. Je totiž schopen nabobtnat až na úctyhodný 200násobek své původní velikosti. Díky tomuto zvětšení vyvolává zřetelný pocit sytosti v žaludku. Gelovitá hmota vytvořená z této vlákniny je schopná obalit částečky potravy, trávicí enzymy pak působí pomaleji, a tím se snižuje množství vstřebaných sacharidů. Glukomannan na sebe váže i tuky a oleje a přirozenou cestou je vynáší z trávicího traktu.

5b59714dd8050-2365