BLOG

Proč Slim Pasta pomáhá hubnout?

Sáhnout si na ideální hmotnost je přáním mnohých z nás, a díky Slim Pastě rozhodně ne nereálným. Můžete se nejenom zdravě najíst, ale především nemusíte hladovět. V čem tkví hlavní benefit této revoluční alternativa těstovin a rýže? Rozhodně ve složení, kde najdeme tolik prospěšnou ovesnou vlákninu a konjakovou mouku.

Volně dostupné těstoviny obsahují vysoký podíl sacharidů, které jsou zbytečně kalorické náročné. Pokud tedy usilujete o úpravu hmotnosti je potřeba optimálně nastavit příjem energie, aby tělo mělo z čeho fungovat a zároveň si ji neukládalo ve formě tuků do zásoby. Odtud tedy pramení příčina tukového prstence kolem prozatím neviditelného pasu, oblého zadečku nebo silnějších stehen. Díky Slim Pastě ušetříte více než 94 % kalorií oproti běžným těstovinám či rýži. A zcela bez výčitek si k této dietní příloze naservírujete lososa na bylinkovém másle, krůtí prsíčka s bazalkou nebo ji zamícháte do lehkého zeleninového salátu.


Nejsou těstoviny jako těstoviny. Zkuste ty z konjaku!
Obyčejné těstoviny (cca 550 kJ/100g) jsou vyrobeny z bílé mouky, čímž spadají do nevhodné kategorie při redukčním režimu stejně jako bílé pečivo spolu s houskovým knedlíkem. Kalorický příjem sice navýšíte (díky rozvaření dokonce až několikanásobně), avšak pocit sytosti díky prázdným sacharidům vydrží jen krátce. Navíc díky nedostatku vlákniny zpomalují zažívání a mohou být příčinou nepříjemné plynatosti.

Celozrnné těstoviny disponují sice vyšší podílem vlákniny oproti těm běžným (cca 1000 kJ/100g), ale ve srovnání se zdravou alternativou Slim Pasta (36 kJ/100g) v počtu kilojoulů zůstávají i nadále příliš energeticky náročné. Slim Pasta konkuruje také vysokým podílem bio ovesné vlákniny. Ta je známá pro svoji schopnost kartáčovat střeva od zbytků nestrávené potravy, předchází zácpě a harmonizuje činnost střev.

Nízkosacharidová dieta se doporučuje také ženám, které trápí polycystické vaječníky a diabetikům. Její průběh je však v tomto případě vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Lidé při redukčních dietách často konzumují také výživové doplňky na bázi glukomannanu. Ten je přirozeně zastoupen také ve Slim Pastě, a to díky složení z rostliny jménem konjak. Nespočet vědeckých průzkumů hovoří o příznivých účincích glukomannanu na snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu. Dokonce dokáže povzbudit metabolismus tuků a prodloužit pocit sytosti.

Už jste ochutnali těstoviny či sushi rýži Slim Pasta? Pokud máte svůj vyladěný recept, budeme rádi když se s námi o něj podělíte!

Lenka Zelnitiusová
Autorka článku

PROČ JE VLÁKNINA TAK DŮLEŽITÁ PRO ZDRAVÍ NAŠICH STŘEV

Pojem VLÁKNINA je dnes skloňován stejně často jako ZDRAVÍ. A to i z toho důvodu, že je pro naše zdraví klíčová každodenní přítomnost vlákniny ve stravě. Vlákninu nalezneme v rostlinných zdrojích jako je zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, ořechy apod.

Vlákninou rozumíme tu část potravy, kterou nestrávíme, protože náš organismus nemá enzymy, které by ji rozložily. Existují 2 druhy vlákniny:
- nerozpustná (např. pektin ve slupkách jablka), která pomáhá především pohybům tlustého střeva a zlepšuje tak jeho vyprazdňování
- rozpustná (neboli PREBIOTIKA), kam patří i rostlina konjak, z níž se vyrábí Slim pasta, prochází zažívacím ústrojím do tlustého střeva, kde se stává potravou pro střevní mikroflóru a podporuje její růst a aktivitu

Abychom zajistili dostatečný přísun vlákniny, museli bychom denně zkonzumovat přibližně 700 g zeleniny a ovoce a aspoň 2 porce luštěniny či obiloviny. Pro představu vypadá ideální množství vlákniny v potravinách na 1 den cca takto:
- 1 střední zeleninový salát
- 1 jablko
- 1 hruška
- ½ grilované cukety
- 1 porce ovesných vloček
- 1 šálek vařené cizrny

Sečteno podrženo, denně je třeba přijmout cca 30 g vlákniny, čehož dosáhneme například konzumací výše uvedených potravin v jednom dni. Ovšem pokud víme, že nemáme čas na přípravu a konzumaci tolika jídel, je tu rychlé a zdravé řešení v podobě výrobků Slim pasta. Například konzumací jedné porce těstovin získáme až 10 g vlákniny, což znamená 1/3 DDD vlákniny.
Další benefity konjak:
- je přirozeně zásaditá potravina, díky níž lze dosáhnout optimální rovnováhy v organismu
- zabraňuje vstřebávání cholesterolu a žlučových kyselin ve střevech (snížení lipidů, snížení krevního tlaku, prevence rakoviny)
- efektivně stimuluje střevní stěnu, zrychluje vylučování škodlivých toxinů z těla, udržuje střeva zdravá a stává se tak prevencí hemoroidů
- prodlužuje pocit nasycení
- podle studie z roku 2013 může konjak dokonce pomoci vyléčit aknózní pleť a zlepšit tak zdraví pokožky, navíc snižuje alergické reakci a zrychluje hojení ran
- působí preventivě a léčebně při onemocnění cukrovkou
- v jedné porci je cca 40 mg vápníku (velmi dobře rozpustný a vstřebatelný) – ekvivalent 20% dávce Ca/den
Zdraví máme ve svých rukou a jen my rozhodujeme o kvalitě svého života, který se odehrává především v našich střevech. Udržujme si je tedy v dobré kondici a těšme se pevnému zdraví!

Reference: 
- Fyziologie a patofyziologie výživy (Miroslav Stránský, Lydie Ryšavá)
- International Journal of Obesity 2008, 8 (4) : 289-293)
- Studie Ketley and Swanson (2005)
- Walsh DE, Yaghuobian, V, Behforooz A (1984), Effect of glucomannan on obese patients (clinical study)
(DDD = doporučená denní dávka)

Bc. Iris Ledvina
nezávislý výživový specialista (VŠTVS Palestra)
trenér fitness I. třídy (UK FTVS)
lektor vzdělávacích institucí
Instagram: @iris.nutritionist

/files/blog/blog-1.post.jpg

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info